Manege Rijnstein

Odijk

In Memoriam

Johannes Jacobus Gijsbertus Zomer

Joop
 
* Maarssen, 13 september 1941         † Odijk, 30 september 2013
 
Joop is op 13 september 1941 geboren op de boerderij aan de Maarssebroeksedijk in Maarssen. Als kind raakte hij direct vertrouwt met het werk en het leven op het platteland, daarnaast fokte hij paarden samen met zijn vader. Naast het werk op de boerderij heeft Joop met veel enthousiasme diverse dienstbetrekkingen gehad waaronder melkcontroleur, runderinseminator, de gezondheidsdienst en 10 jaar supermarktleider bij De Gruyter.
Op de kermis in Haarzuilens leert Joop zijn Dorien kennen, waarna zij in 1967 zijn getrouwd en zich vestigen op de Wethouder Hollaan in Odijk. In 1968 wordt zoon Oscar geboren. In 1972 kopen Joop en Dorien een stuk grond aan de Werkhovenseweg in Odijk en wordt een nieuw bedrijf met paardenfokkerij, handelsstal en manege van de grond af opgebouwd. De officiële opening van manege Rijnstein is in 1973. De geboorte van dochter Brenda in 1974 maakt het geheel compleet.
 
Met de fokkerij werden diverse successen geboekt en op landelijk niveau prijzen behaald. De paarden Paledo en Recruut waren de kroon op zijn werk. Ook de manege floreerde, met name het omgaan met kinderen en hen de basisprincipes van het ponyrijden bijbrengen, heeft Joop met hart en ziel gedaan.
 
In 1992 krijgt Joop last van zijn bloedvaten wat helaas resulteerde in een beenamputatie. Zelf op een paard rijden is dan niet meer mogelijk en moeilijk voor hem te aanvaarden. Na diverse gezondheidsproblemen door de jaren heen gaat vanaf mei 2013 zijn conditie zienderogen achteruit. Strijdvaardig probeert hij meerdere malen te herstellen door middel van revalidatie in verpleeghotel Bovenwegen. Eind augustus werd spijtig genoeg de diagnose van een blaastumor vastgesteld, waardoor herstel tevergeefs bleek. Kort voor zijn 72ste verjaardag is Joop thuis gekomen niet wetende dat zijn overlijden zo snel zou zijn. Op 30 september is Joop thuis te midden van zijn gezin overleden.
 
We hebben dierbare herinneringen aan Joop.
Wij zullen zijn plichtsbesef, werklust, doorzettingsvermogen, veeleisendheid en humor ontzettend missen. Zijn levenswerk zal tastbaar aanwezig blijven.
 
Dorien Zomer - van Dijk
 
Oscar Zomer en Nanda Zomer - de Haan
Mickel en  Lucas

Brenda Zomer